Toon alle feestdagen

Menu

  1. Prettige Kerstdagen
  2. Het ontstaan van Kerst
  3. Het Kerstverhaal
  4. De Kerstman
  5. Kerstboom
  6. Kinderliedjes
  7. Ebenezer Scrooge

Komende 5 dagen

17 augustus
Sint Juttemis
08 september
Alfabetisering
15 september
Dag van de Scheiding
19 september
Praat als een piraat dag
19 september
Emoticon Dag

Het hele jaar door

Kerstmis - 25 december 2024

Kerstmis

Bookmark and Share
Kerst kenmerkt zich door lekker eten, de kerstman, een kerkmis, kerstkaarten, gourmette, etc. Het kerstfeest is in haar oorsprong, betekenis en symboliek een van de meest complexe feestdagen die we kennen. Van oorsprong is het kerstfeest namelijk niet, zoals veel mensen misschien zullen denken, een puur Christelijke feestdag. Kerst wordt dan ook in praktisch alle landen van de wereld gevierd. Onder “het ontstaan van kerst” leest u meer over het ontstaan van Kerstmis.

Samen zijn
Kerst is vandaag de dag voornamelijk het feest van samenzijn. Gezellig samenzijn met familie en vrienden met daarbij lekker eten. Tegelijkertijd is Kerst de ideale periode om even stil te staan bij diegenen die het wat minder hebben in onze samenleving, zowel in financieel als in sociaal opzicht. Ga eens langs bij ouderen in het verzorgingstehuis of iets dergelijks. Een kleine moeite wellicht voor jou, maar een grote gunst voor de opa's en oma's. Niet overtuigd? Lees maar eens "A Christmas Carol" van Charles Dickens.

Het Kerstdiner
Al weken van te voren kijken velen van ons uit naar het Kerstdiner, waar de kalkoen niet mag ontbreken. Andere populaire (hoofd)gerechten zijn onder andere duif, konijn en hert. Op onder andere kerstmisonline.nl en kerstmisoverzicht.nl vindt u recepten voor een geweldig Kerstdiner. Vegetariers kunnen op vegatopia.com hun kerstrecepten vinden.

Kerstkransjes, Kerststollen en Appelflappen
Uiteraard mogen tijdens de Kerstdagen de appelflappen, kerststollen, kerstkransjes en kerstkoekjes ook niet ontbreken. Op de kerstsite van Joyce, Ilse, en Mandy en Janneke’s receptenpagina zijn beschrijvingen te vinden voor het maken van eigen kerstgoed.

Kerstboom
Een van de symbolen van ons Kerstfeest is de Kerstboom. Zonder Kerstboom is het eigenlijk geen echte Kerst. Kerstbomen heb je in alle soorten en maten, zowel echte als neppe. De originele Kerstboom is een blauwspar, die bij binnenkomst rijkelijk wordt versierd met lichtjes, kerstballen, slingers, engeltjes en een piek. Wanneer u nog geen kerstboom heeft, dan kan een bezoekje aan kerstboom.nl , kerstboomkopen.com of kunstkerstbomen.nl geen kwaad.

Kerstversiering en Kerstverlichting
Een versierde Kerstboom is tegenwoordig echter niet meer genoeg. We zien dan ook steeds meer allerhande lichtjes en accessoires in tuinen van mensen, aan gevels van huizen en uiteraard voor de ramen. Wat dat betreft krijgen we steeds meer 'Amerikaanse' taferelen. Wanneer u ook uw vensterbank, tuin en/of gevel wilt versieren kunt voor lichtjes en dingetjes terecht bij de Marskramer in de buurt of bij decoratieverlichting.nl , elektroonline.nl of kerstpracht.nl.

Kerstkado's
Net als met Sinterklaas is Kerst eigenlijk niet compleet zonder de kado’s van de Kerstman. Tot de 17e eeuw werden Sinterklaas en de Kerstman als een en dezelfde persoon gezien. Daarna is er pas een scheidslijn tussen de twee ontstaan.

Kadootjes met Kerst zijn er in alle soorten en maten en het is maar net hoe gek je het zelf wilt maken. Populair zijn ieder jaar wel de luchtjes, stropdassen en sokken. Wanneer je echter op zoek bent naar leuke, originele en alternatieve ideeën, dan zou je ook kunnen kijken op geefeenster.nl of bestthings.nl.

Kerstkaarten
Ook de kerstkaarten mogen met Kerst niet ontbreken. De kerstperiode is sinds jaar en dag de drukste periode bij de post. Bedrijven sturen kerstkaarten naar hun relaties en de normale mens kerstkaarten naar vrienden en familie. Ook zijn de e-cards vrij populair tijdens deze periode. KerstEkaarten kan je onder andere versturen via gotya.nl en hallmark.com.

Kerstfilms
In de loop van de jaren zijn er vele films rond Kerst uitgebracht die daarbij ook een sterk Kerst tintje hebben. Voor sommigen zijn deze films bijna nostalgie geworden en kunnen ze tijdens Kerst eigenlijk niet zonder deze films. Bekende kerstfilms zijn onder andere: Home Alone 1 en 2, Die Hard, The Polar Express, The Grinch, Scrooge, A Christmas Carol, Love Actually, Miracle on 34th Street, It’s a Wonderful Life, Bad Santa.

Kerstliedjes - Christmas Caroll
Naast de welbekende klassieke kerstliedjes als Oh denneboom en de herdertjes lagen bij nachte, beginnen de meeste radiostations al in november met het spelen van andere ‘klassiekers’ als Last Christmas van Wham en All I want for Christmas van Mariah Carey.

Kerstmarkten - Aktiviteiten
Wat dacht je van een lekker weekendje weg met kerst? De kerstdagen zorgen ervoor dat er vele verschillende aktiviteiten worden georganiseerd. In de maand december zijn er dan ook vele Kerstmarkten in België, Duitsland en Nederland te vinden. Speciaal hiervoor heeft de NS speciale Kerstmarkt tarieven voor wanneer u in een van onze buurlanden een kerstmarkt wilt bezoeken. De bekendste Kerstmarkten zijn de kerstmarkt van Nurnberg in Duitsland en de Fluweelengrot Kerstmarkt in Valkenburg. Een uitgebreid overzicht van Kerstmarkten in binnen- en buitenland kunt u vinden op kerstmarkten.net en kerstmarkten.nl.