Toon alle feestdagen

Menu

  1. Prettige Kerstdagen
  2. Het ontstaan van Kerst
  3. Het Kerstverhaal
  4. De Kerstman
  5. Kerstboom
  6. Kinderliedjes
  7. Ebenezer Scrooge

Komende 5 dagen

24 maart
Tuberculosedag
27 maart
Theaterdag
01 april
1 April
10 april
Broers en zussen dag
19 april
Dag tegen pesten

Het hele jaar door

Kerstmis - 25 december 2023

Het ontstaan van de Kerstman

Bookmark and Share

Iedereen kent de Kerstman, maar er zijn er maar weinig die weten hoe het verhaal van de Kerstman is begonnen. Het ontstaan van de Kerstman is gelieerd aan dat van Sinterklaas.

De Kerstman heeft in alle landen dezelfde gedaante en representeert hetzelfde karakter, maar een andere naam. In Engeland noemen ze hem 'Father Christmas', in Rusland kent men hem als 'Grootvader Vorst' en in China noemt men hem Kerstmis-oudeheer. De huidige persoon die we nu kennen als de Kerstman bestaat pas sinds de vorige eeuw. Reclamemakers waren degenen die hem toen voor het eerst de gedaante gaven zoals we hem nu kennen.

270 – 280: De waarschijnlijke voorloper van de Kerstman, Sint Nicolaas, wordt geboren. Hij was gek op kinderen, gaf de armsten onder hen geschenken en sterft in 343 op 6 december. Vervolgens loopt het verhaal van het ontstaan van de Kerstman synchroon met die van Sint Nicolaas, of Sinterklaas. In de zeventiende eeuw gaan komt er een scheidslijn tussen de Sint en de Kerstman.

In 1626  krijgt Sint Nicolaas zijn eerste standbeeld en wel in de Amerikaanse stad die later bekend werd als New York. Het zijn Nederlandse schepelingen die het standbeeld maken. Zij waren namelijk matrozen van een scheepvaartvloot die onder aanvoering stond van de 'Goede Vrouwe' die de Sint als boegbeeld had. In 1773 wordt voor het eerst in een Amerikaanse krant, de New York City Gazette, geschreven over Sint Nicolaas. Hij wordt hier St. A Claus genoemd. De Kerstman krijgt een gezicht in de jaren 1863 en 1886. Dit gezicht wordt hem gegeven door de politieke tekenaar Thomas Nast. In 1931 ontstaat de Kerstman zoals hij ook nu nog in de 21e eeuw bekend is. De artdirector Haddon Sundblom tekent de Kerstman voor een grote Coca Cola reclame.