Toon alle feestdagen

Menu

  1. Prettige Kerstdagen
  2. Het ontstaan van Kerst
  3. Het Kerstverhaal
  4. De Kerstman
  5. Kerstboom
  6. Kinderliedjes
  7. Ebenezer Scrooge

Komende 5 dagen

29 juni
Veteranendag
01 juli
Dag vd Architectuur
17 augustus
Sint Juttemis
08 september
Alfabetisering
15 september
Dag van de Scheiding

Het hele jaar door

Kerstmis - 25 december 2024

De ontstaansgeschiedenis van kerstmis

Bookmark and Share

Het kerstfeest is in haar oorsprong, betekenis en symboliek een van de meest complexe feestdagen die we kennen. Het is niet enkel een dag waarop Christenen de geboorte van Jezus vieren. De Germanen, Joden en  Romeinen zijn ook betrokken bij de ontstaansgeschiedenis van de dag "kerstmis".

De Germanen vierden aan het einde van december het midwinterfeest. De dag waarom het midwinterfeest wordt gevierd is gelijk aan de dag van de winterzonnewende (het moment dat de dagen weer langer worden). Het gebruik van een kerstboom is ook tot de Germanen te herleiden. De Romeinen vereerden in eind december de zonnegod Sol Invictus.

De eeuwen na Christus streden verschillende instellingen binnen de Katholieke kerk om een vaste dag voor de viering van kerstmis. Dat in eind december zowel binnen het Joodse geloof (Chanukka), de Germanen als de Romeinen een feestdag werd gevierd kwam mooi uit. De datum voor het vieren van de geboorte van Jezus werd op 25 december vastgelegd. Bijbelgeleerder zijn het er redelijk over eens dat de geboortedag van Jezus i.i.g. niet 25 december is. Hier zijn in de bijbel veel aanwijzingen voor te vinden. Zo is het in december behoorlijk koud in Bethlehem en onwaarschijnlijk dat herders met hun kudde schapen ten velde waren. De verwarring is hoofdzakelijk te herleiden tot de verschillen in de Joodse en Christelijke kalender.