Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

22 april
Dag van de Aarde
01 mei
Dag van de arbeid
03 mei
Dag v.d. Persvrijheid
05 mei
Bevrijdingsdag
09 mei
Dag van Europa

Het hele jaar door

Sinterklaas - 5 december 2024

Sinterklaas

Bookmark and Share

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan.....
Zo’n drie weken voor pakjesavond begint het Sinterklaasfeest al zo’n beetje met de intocht van Sinterklaas, Amerigo en zijn Pieten. Ieder jaar kiest de goede Sint weer een andere aankomstplaats uit. Onder het kopje Geschiedenis, dat u hiernaast kunt vindt, kunt u alles lezen over de geschiedenis van ‘ons’ Sinterklaasfeest. Wat is het idee achter het snoepgoed en het strooien hiermee en hoe komen Sinterklaas aan zijn Zwarte Pieten?

Schoenzetten
Het Sinterklaasfeest begint al bij de intocht van Sinterklaas. Reden te meer voor kinderen om al hun schoen te zetten. Door in de schoen wat lekkers voor het paard van Sinterklaas (Amerigo) of een mooie tekening voor de Sint zelf te stoppen hopen de kinderen dat hun schoentje niet wordt overgeslagen. Het uit volle borst meezingen van Sinterklaasliedjes schijnt hier ook bij te werken. Kleurplaten voor Sinterklaas zijn ondermeer  te vinden op: Sinterklaas.feestpagina , Kleurplaten.nl en 
Sinterklaas.plaatjeskleuren.nl

Familiefeest met lootjes, gedichten en surprises
Waar het Sinterklaas feest ooit begon als puur een feest voor kinderen, en dat het eigenlijk ook nog steeds is, zijn ook steeds meer ouderen zich actief gaan bemoeien met Sinterklaas. Hierdoor is het toch steeds meer een familiefeest geworden. Vrienden en familie bedenken voor elkaar gedichtjes, maken surprises en kopen (kleine) kadootjes.

Lootjes
Lootjes worden tegenwoordig steeds meer via internet getrokken, waarbij mensen tegelijkertijd op de hoogte worden gehouden van de wensen van wie zij het lootje bezitten. Wordt de wenslijst uitgebreid, dan ontvangt de houder van het lootje hier direct een bericht van. Sites die een dergelijke dienst aanbieden zijn: Lootjestrekken.nl , Sintlootjes.nl , Sinterklaaslootjes.nl ,  Sinterklaasje.nl

Dobbelspel
Een alternatief voor surprises is het Sinterklaas dobbelspel. Je koopt dan een aantal kleine cadeautjes en speelt een dobbelspel om de cadeautjes te verdelen.

Gedichten
Naast de digitale hulp bij het lootjestrekken, is het ook makkelijker dan ooit om Sinterklaasgedichten te schrijven. Er zijn tal van sites met een zogenaamde ‘Sinterklaasgedichten generator’. Het blijft echter het mooiste om toch zelf op een gedicht te komen, alhoewel een klein beetje hulp niet erg is. Sites die van pas kunnen komen bij het opstellen van een gedicht zijn onder andere: Sinterklaasgedichten.com , Gedichten generator op Gedichten-sinterklaas.nl en Rijmhulp.

Surprises
Wat dat betreft is de hulp bij surprises minimaal. Wij hebben in ieder geval nog geen digitale surprise maker kunnen vinden. Het enige waar het internet je wat dit betreft mee kan helpen is om ideeën hiervoor op te doen. Op knutselsint , rijmgein en Sonja's knutselclub kun je ideeën voor een surprise opdoen.

Kado'sPakjesavond is best gezellig zonder, maar kan toch eigenlijk niet zonder kado's.  Sinterklaas kadootjes zijn er in alle soorten en maten. Bij surprises worden er onderline afspraken gemaakt wat een kado maximaal mag kosten. Hierbij is een bedrag van tussen de 10 en 15 euro heel gangbaar.