Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

07 september
Monumentendag
08 september
Alfabetisering
13 september
Bedrijfsuitjesdag
15 september
Dag van de Scheiding
17 september
Prinsjesdag

Het hele jaar door

Sinterklaas - 5 december 2019

Gedichten

Bookmark and Share

Het schrijven van een gedicht is voor de één een kriem en voor de ander een leuke uitdaging. We geven je hier enkele tips voor het schrijven van gedichten. Hiermee hopen we het leed van het schrijven van een gedicht te verzachten en kan je de show stelen bij het uitpakken van surprises.

Je kunt verschillende rijmschema's hanteren. Het meest gebruikte rijmschema is 'a a, b b, c c, d d etc'. Dit betekent dat de eerste twee zinnen op elkaar rijmen met dezelfde klank en dat de twee zinnen die erna komen ook weer op elkaar rijmen met dezelfde klank. Het bekendste voorbeeld hiervan is "De Sint zat te denken, wat hij Jantje zou schenken."
 
Tips
1.
Neem een bekend liedje of gedicht en pas daar je eigen woorden in. Behoudt de eindwoorden. Op die manier blijft het metrum hetzelfde.
2.
Als je bijvoorbeeld de surprise zelf als uitgangspunt neemt, dan kun je beginnen met het cliche: "De Sint zat te denken wat hij Jantje moest schenken" . Als je bijvoorbeeld een schoen maakt omdat Jantje nieuwe voetbalschoenen vraagt aan Sinterklaas, dan ga je verder met: "Piet zei: Geef hem een voetbalschoen, of kost dat teveel poen" en bouw vervolgens je het gedicht verder uit.
3.
Koop een rijmwoordenboek.
4
Kijk op voor meer tips op: www.sinterklaasgedichten.com