Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

22 april
Dag van de Aarde
01 mei
Dag van de arbeid
03 mei
Dag v.d. Persvrijheid
05 mei
Bevrijdingsdag
09 mei
Dag van Europa

Het hele jaar door

Dag van Europa - 9 mei 2024

9 mei 2024

Dag van Europa

Bookmark and Share
De Europese eenwording kent voor én tegenstanders. Het gaat bij dit verschil in mening echter vooral om de manier waarop Europa vorm moet krijgen. Dat het proces van Europese eenwording onomkeerbaar en positief kan uitwerken is voor de meeste onder ons duidelijk. Op de "Dag van Europa" of "Europadag" vieren we de initiëring van de Europese Unie.

Op 9 mei 1950 spraken de Fransen Jean Monnet en Robert Schuman een rede die het startsein betekende van de Europese eenwording. Naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog spraken zij onder andere de volgende woorden: "De bijdrage tot de beschaving welke door een georganiseerd en levend Europa kan worden geleverd, is onmisbaar voor de handhaving van vreedzame betrekking." en "De solidariteit van de produktie welke aldus tot stand zal komen, zal tot gevolg hebben, dat een oorlog tussen Frankrijk en Duitsland niet alleen ondenkbaar doch ook materieel onmogelijk wordt."

Het plan was opgesteld met nog verse en diepe wonden van de Tweede Wereldoorlog. Europa was volledig verscheurd en verkeerde in diepe armmoede. De heren Monnet en Schuman maakten hierdoor een groot gebaar en presenteerden een ambitieus plan met een enorme omvang. In 1985 werd 9 mei dan ook uitgeroepen als Dag van Europa.

Het proces van Europese eenwording zal nog decennia duren maar in de afgelopen jaren worden er beetje bij beetje vorderingen geboekt. 9 mei staat in het teken van een Europa waarin de vrijheid en identiteit van alle aangesloten volkeren worden gerespecteerd, en dat gezamenlijk wordt bestuurd op basis van het principe: 'wat beter samen kan, moeten we samen doen, om de ellende uit het verleden te voorkomen.