Toon alle feestdagen

Menu

  1. Geschiedenis
  2. Vaderdagkado
  3. Knutseltips
  4. Uitjes met vader
  5. Ontbijt
  6. Helpen met klussen
  7. Toekomstige data

Komende 5 dagen

17 augustus
Sint Juttemis
08 september
Alfabetisering
15 september
Dag van de Scheiding
19 september
Praat als een piraat dag
19 september
Emoticon Dag

Het hele jaar door

Vaderdag

Kadowinkels Vaderdag


Vaderdag

Bookmark and Share
Nadat in 1914 moederdag officieel werd uitgeroepen tot feestdag, duurde het nog ruim tien jaar voordat Vaderdag officieel werd erkend als feestdag.  Niet geheel onterecht natuurlijk, aangezien vaders toch ook een aanzienlijk aandeel hebben binnen een gezin. Alhoewel vaderdag al in het eerste kwart van de vorige eeuw werd erkend, duurde het nog vele jaren voordat vaderdag ook in Nederland werd gevierd. Sinds de jaren ’70 vieren we in Nederland op iedere derde zondag van juni vaderdag. Let er echter wel op dat dit niet in alle landen hetzelfde is.Vaderdag verwennerij
Vaderdag is eigenlijk hetzelfde als moederdag. Het gaat erom dat je je vader laat zien hoe veel je hem waardeert voor wat hij voor je doet of heeft gedaan gedurende het afgelopen jaar. Een ontbijt op bed is in een ‘normaal’ gezin meer regel dan uitzondering!
 
Wat betreft het vaderdagkado gaat het meer om het idee, dan om wat je geeft. Het meest gewaardeerd worden toch wel dingetjes waar je zelf tijd in hebt gestoken, zoals zelfgeknutselde dingen als zelfgemaakte portemonnees, papieren stropdassen, of gepunnikte kettingen. Je vader helpen met klussen (of de klusjes alleen doen) is ook een goede manier om je vader te verwennen.

Vaderdag kado's
Vaderdag kan gezien worden als het perfecte dagje om er met het gezin even uit te gaan. Als je naast het bovenstaande ook nog een kado zou willen geven, in dat geval is vaders een grote bofkont, doen een stropdas of een lekker herengeurtje het ook altijd wel goed. Of geef je vader voordelig en vrijblijvend een tijdschrift kado! Meer kadotips voor vaderdag vind je onder Vaderdagkado. Voor meer ideeën kan er ook een kijkje worden genomen op de kadopagina van iday.

Vaderdag als politiek item
Helaas is vaderdag niet altijd feest. Veel vaders mogen, als gevolg van een scheiding, hun kroost niet meer zien, waarbij het voor hun niet mogelijk is om met vaderdag samen te zijn. Er zijn dan ook organisaties die vaderdag gebruiken om aandacht te vragen voor de rechten van de vader. Fathers 4 justice is een van zulke organisaties. Vaders aangesloten hierbij hebben vaak ‘ludieke’ of aparte acties in hun roep om aandacht.