Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

05 mei
Bevrijdingsdag
09 mei
Dag van Europa
12 mei
Dag van de Zorg
04 juni
Opa en Oma Dag
29 juni
Veteranendag

Het hele jaar door

Sinterklaas - 5 december 2024

Geschiedenis van Sinterklaas

Bookmark and Share
Heel lang geleden leefden er twee bisschoppen in ene klein stadje genaamd Myra in de streek Lycie, dit lag aan de Zuid-kust van Turkije. Vroger noemde met dit gebied Klein-Azie. Bisschoppen zijn belangrijke mensen van de katholieke kerk. Ze heetten allebei Nicolaas. De een die leefde in de vierde eeuw na Christus. Over hem is verder weinig bekend. De ander werd geboren in de zesde eeuw na Christus. Hij was het neefje van de eerste Nicolaas.

Toen zijn oom overleed volgde hij hem op als bisschop. Hij begon als Monnik in het klooster van Myra en hij leefde heel vroom. Hij werd al snel populair omdat hij volgens de inwoners van Myra kon genezen door middel van het bidden tot God en hielp veel mensen. Zo waren er eens drie zusjes die heel graag wilde trouwen. Er was alleen een probleem. Ze hadden geen bruidschat om te kunnen trouwen. In die tijd was de traditie dat als een vrouw wilde trouwen ze een bruidschat moest hebben. Deze kon bestaan uit geld, dieren, stuk land etc. Als een vrouw deze niet kon aanbieden, mocht ze niet trouwen. Nicolaas vond dit heel erg voor de meisjes en besloot ze te helpen. Nicolaas ging drie nachten achter elkaar langs het huis van de meisjes en strooide wat gouden muntstukken naar binnen zodat de meisjes alsnog konden trouwen.

Aan het verhaal dat Nicolaas geld naar binnen strooide hebben we nog steeds de traditie overgehouden om met snoepgoed te strooien. Er is nog een legende te vertellen over Nicolaas. In de plaatselijke herberg van Myra had de herbergier 3 jongens gevangen en geslacht om ze als vlees te gebruiken voor de volgende dag. Nicolaas kwam toevallig voorbij en had gezien wat de herbergier had gedaan. Hij besloot in te grijpen. Hij ging naar binnen en wekte de jongens tot leven en hielp ze te ontsnappen. Dit verhaal wordt nog weleens afgebeeld op koekplanken, prenten en chocoladevormen.

Nicolaas overleed op 6 december 342 na Christus. Voor de daden die hij gedaan had werd hij vereerd in de Griekse en in de Romeinse katholieke kerk. In de negende eeuw verspreidde zijn populariteit zich uit van Klein-Azie naar Italie en omstreeks het jaar 1000 zelfs over de Alpen naar de rest van Europa. De Noormannen brachten de verering van Nicolaas naar Noord-Europa. Zij beweerde dat de geest van Nicolaas ervoor had gezorgd dat hun koning veilig van Normandië naar Engeland hadden kunnen varen tijdens een gevaarlijke storm. Ze zeiden dat Nicolaas de beschermer van de zeelieden was.

Zo werd de eenvoudige monnik uit Myra als weldoener en beschermheer bekend in Oost en West Europa bij alle lagen van de bevolking. Hij werd later steeds bekender als kindervriend. Dit kwam door het samensmelten van twee middeleeuwse feesten. Op 28 december had men het feest der onnozele kinderen. Tijdens dit feest gingen kinderen samen met een kinderbisschop langs de deuren om wat geld bij elkaar te sprokkelen. Het andere feest was op 6 december. Toen gingen de kinderen de straat op met een gekozen bisschop. De kinderen verkleedden zich als duivels. Zo gingen ze langs de deuren om geld te verzamelen.

Door de jaren heen versmolten beide feesten tot een viering op 6 december. Als symbool en voorbeeld koos men de heilige Nicolaas. Een ander woord voor heilige is sint en zo werd het dus sint Nicolaas. In Nederland werd het eerst bekende St. Nicolaasfeest gehouden in 1360 op 6 december. Sommige kinderen kregen in die tijd hiervoor vrij van school van.

Toen in de 17e eeuw de protestanten de macht kregen in Nederland verbood men de viering van Sint Nicolaas. Hij was natuurlijk katholiek en dat past natuurlijk niet in de protestantse overtuiging. De normale burgers vonden dit belachelijk en besloten de viering binnenshuis te doen. De protestanten vonden dat het feest tot nutteloze geld verspilling leidde.

In de 19e eeuw mocht St. Nicolaas gelukkig weer in het openbaar gevierd worden. Al snel ontstonden er optochten van de Sint met zijn pieten. De pieten zijn onstaan als afbeelding van de duiveltjes van de vroegere feesten, vandaar dat ze altijd een beetje ondeugend zijn. Later verbasterde de naam Sint Nicolaasfeest tot het Sinterklaasfeest.

Zo werd de Sinterklaas een gezellige feest zoals we het nu kennen in ons landje. Tegenwoordig heeft Sinterklaas grote concurrentie van de Kerstman. Sinterklaas dreigt te verdwijnen omdat grote winkels al in oktober beginnen met het inrichten van hun winkels met kerstspullen. Toch zouden we zuinig moeten zijn op dit oer-oude feest!