Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

20 november
Rechten v/h kind
01 december
Wereld Aids Dag
05 december
Sinterklaas
10 december
Dag Mensenrechten
15 december
Naturalisatiedag

Het hele jaar door

Witte Donderdag - 29 maart 2018

29 maart 2018

Witte Donderdag

Bookmark and Share
De drie dagen voor Pasen worden het Paasttriduum of Triduum Sacrum genoemd. Deze heilige dagen beginnen met de mis op Witte Donderdag. Gevolgd door Goede Vrijdag en Stille Zaterdag, die tijdens de Paaswake overgaat in het Paasfeest.

Op Witte Donderdag wordt het laatste avondmaal van Jezus en zijn apostelen herdacht (zie afbeelding hierboven: Het Laatste Avondmaal door leonardo Da Vinci). Jezus wast voor het Paschamaal de voeten van zijn apostelen (ook wel discipelen genoemd). Op deze avond wordt het Heilige Avondmaal ingesteld. Jezus breekt het brood en schenkt de wijn, en vergelijkt het brood met zijn lichaam en de wijn met zijn bloed - dat zal worden vergoten, zo zegt Jezus. Hij voorspelt dat door zijn discipelen zal worden verraden. Deze zijn verbijsterd en ontkennen dat zoiets zou kunnen gebeuren.

Dezelfde avond verraad Judas Jezus aan het leger van Sandrehin voor dertig zilverlingen. Hij wijst Jezus aan door hem te kussen. De Judaskus.

De naam Witte Donderdag stamt af van het gebruik om tijdens deze dag alle kruisbeelden en andere heiligenbeelden met witte kleden te omhangen.