Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

22 april
Dag van de Aarde
01 mei
Dag van de arbeid
03 mei
Dag v.d. Persvrijheid
05 mei
Bevrijdingsdag
09 mei
Dag van Europa

Het hele jaar door

Dag van de arbeid - 1 mei 2024

Dag van de arbeid

Bookmark and Share
De Dag van de Arbeid staat voor de viering van de rechten voor arbeiders. Op 1 mei 1886 braken in Chicago bij stakingen hevige rellen uit waarbij enkele doden te betreuren waren. Schoorvoetend werden de eisen van de arbeiders door de werkgevers werkgevers ingewilligd.

Een van de belangrijkste eisen van de arbeiders was de invoering van de 8-urige werkdag. Vooral in socialistische en (ex-)communistische landen wordt de Dag van de Arbeid gevierd. De dag van de Arbeid wordt niet in elk land op dezelfde dag gehouden. Zo vieren de Australiërs hem op de eerste maandag van mei en Amerikanen en Canadezen op de eerste maandag van september.

Een verklaring hiervoor is dat de arbeidersemancipatie niet overal tegelijkertijd plaatsvond. In België, Duitsland en Frankrijk geeft men meer aandacht aan de Dag van de Arbeid dan in Nederland. In veel landen op de Balkan en Centraal en Oost Europa is de Dag van de Arbeid een nationale feestdag. De Dag van de Arbeid werd in Nederland aangegrepen om maatschappelijke onrust te ventileren. Initiatieven van de PvdA om het tot nationale feestdag te maken zijn op niets uitgelopen.