Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

10 december
Dag Mensenrechten
15 december
Naturalisatiedag
21 december
Orgasme Dag
25 december
Kerstmis
31 december
Oud en Nieuw

Het hele jaar door

Dag van de Persvrijheid - 3 mei 2024

Dag van de Persvrijheid

Bookmark and Share
Dag van de Persvrijheid (World Press Freedom Day) is door de VN in het leven geroepen om bewustzijn te creëren m.b.t. het belang van persvrijheid en om regeringen te herinneren aan hun plicht om vrijheid van meningsuiting te respecteren zoals is opgenomen in artikel 19 van de universele verklaring van de rechten van de mens.

Vrijheid van pers is een essentieel onderdeel in een democratie. Zonder kunnen burgers namelijk geen onafhankelijke mening vormen. Wanneer pers zijn onafhankelijkheid verliest kan dit tot grote problemen leiden. De geschiedenis kent voldoende voorbeelden waarbij censuur en propaganda tot catastrofe heeft geleid.

De World Association of Newspapers is actief betrokken bij deze dag en stelt wereldwijd problemen op het gebied van persvrijheid aan de kaak. Zo houden zij zorgvuldig bij waar, hoe en waarom journalisten omkomen in hun strijd de waarheid aan het licht te brengen.

UNESCO reikt ieder jaar de "Guillermo Cano World Press Freedom Prize" uit aan een persoon of organisatie die persvrijheid verdedigt met gevaar voor eigen leven. In 2007 ging de prijs naar Anna Stepanovna Politkovskaya voor haar strijd tegen de Russiche schending van mensenrechten in o.a. Tsjetsjenië. Op 7 October 2006 is zij doodgeschoten in de lift van haar appartement. Dag van de Persvrijheid is ieder jaar op 3 mei.