Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

19 april
Dag tegen pesten
22 april
Dag van de Aarde
01 mei
Dag van de arbeid
03 mei
Dag v.d. Persvrijheid
05 mei
Bevrijdingsdag

Het hele jaar door

Pasen

Recepten voor paasbagels, paasbrood en Pascha

Bookmark and Share
Pascha Dit recept van een Russische-Orthodoxe monnik, moet op Witte Donderdag, drie dagen voor Pasen, worden klaargemaakt. Ingrediënten: - 1 pakje roomboter - 2 vanillestaafjes - 100 g suiker - 20 zakjes vanillesuiker - 1/8 l slagroom - 1 wijnglas rum - 1 kilo kwark - 3 eidooiers - pakje rozijnen (+/- 2 ons) Bereidingswijze: Meng al de ingrediënten goed door elkaar. Stop het geheel vervolgens in een (kussen)sloop en laat het drie dagen uitlekken (tot Pasen). Paasbrood Het paasbrood herinnert aan oude offermaaltijden. Benodigdheden: - 500gr bloem - 50gr basterdsuiker - 2 eierdooiers - 50 gr gist - 1 ½ dl melk - 100 boter/margarine - 150gr rozijnen - 150gr krenten - 25 gr sukade - 25 oranjesnippers - geraspte schil van citroen - 1 tl zout Bereiden: Meng de bloem met het zout, de basterdsuiker en de geraspte citroenschil. Maak een kuiltje in de bloem en breek hierin het ei. Schenk de aangemaakte gist met de gesmolten boter/margarine in het kuiltje. Roer de massa door elkaar, kneed en klop het tot een soepel deeg ontstaat. Laat het op een warme en tochtvrije plaats 45 min. rijzen. Week de rozijnen en krenten. Meng de krenten, rozijnen, de gesnipperde sukade en de oranjesnippers door het deeg en kneed het goed. Rol een lap deeg uit, rol dit stevig op en doe dit in een ingevet broodblik. Laat ca. 30-45 min. rijzen. Zet het blik op een rooster in de oven ( 220ºC/ovenstand 6) en bak het brood in ca. 20 min. gaar. Keer het blik op een rooster en laat het nog even afkoelen. Paasbagels Ingrediënten: - 2½ dl water - 1 dl olijf- of zonnebloemolie - 1 theelepel zout - 200 g fijn verkruimelde matses - 4 eieren Bereidingswijze: Verwarm het water met de olie tot het kookpunt. Roer het zout en het matsemeel door de vloeistof tot een gebonden geheel is ontstaan. Roer de eieren één voor één door het matsemeelmengsel tot een vrij slap deeg is ontstaan. Rol met bevochtigde handen balletjes van het deeg en vorm de deegballetjes tot puntbroodjes. Leg de broodjes op een ingevette bakplaat. Bak de broodjes circa 40 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven tot ze gaar en mooi bruin zijn.