Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

21 maart
Boomfeestdag
21 maart
Dag tegen Racisme
24 maart
Tuberculosedag
01 april
Pasen
02 april
Pasen

Het hele jaar door

Pasen - 1 april 2018

1 april 2018

Pesach

Bookmark and Share
De joden vieren rond dezelfde dag als de christenen Pasen, Pesach (ook wel Pascha genoemd). Dit feest herinnert de Joden aan de uittocht uit Egypte, geleid door Mozes. Duizenden jaren geleden vluchtten de in ballingschap levende Joden voor de onderdrukking van de Farao.

De nacht voordat ze (stiekem) weg zouden gaan, moesten ze een lam slachten en het bloed op de deurposten smeren. Hierdoor ging god aan de deuren van de Joden voorbij en voerde een verschrikkelijke de tiende plaag uit: de oplegde: de dood van alle eerstgeborenen van de Egyptenaren. Ook moesten ze ongezouten broden bakken, om mee te nemen.

Ze vluchtten door de woestijn, gevolgd door Egyptische soldaten, tot aan de Dode Zee. Daar aangekomen, bad Mozes tot God en de zee 'opende' zich. Net voordat alle joden aan wal waren, 'sloot' het pad door de zee zich en de Egyptische soldaten verdwenen in de golven. Toen waren de Joden aangekomen in het Beloofde Land, wat tegenwoordig Israël is. Tijdens deze reis zijn gaf God de Joden de tien geboden. Pesach is één van de belangrijkste Joodse feestdagen.