Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

22 april
Dag van de Aarde
26 april
Koningsdag
01 mei
Dag van de arbeid
03 mei
No Pants Day
12 mei
Moederdag

Het hele jaar door

Pasen

Pesach

Bookmark and Share
De joden vieren rond dezelfde dag als de christenen Pasen, Pesach (ook wel Pascha genoemd). Dit feest herinnert de Joden aan de uittocht uit Egypte, geleid door Mozes. Duizenden jaren geleden vluchtten de in ballingschap levende Joden voor de onderdrukking van de Farao.

De nacht voordat ze (stiekem) weg zouden gaan, moesten ze een lam slachten en het bloed op de deurposten smeren. Hierdoor ging god aan de deuren van de Joden voorbij en voerde een verschrikkelijke de tiende plaag uit: de oplegde: de dood van alle eerstgeborenen van de Egyptenaren. Ook moesten ze ongezouten broden bakken, om mee te nemen.

Ze vluchtten door de woestijn, gevolgd door Egyptische soldaten, tot aan de Dode Zee. Daar aangekomen, bad Mozes tot God en de zee 'opende' zich. Net voordat alle joden aan wal waren, 'sloot' het pad door de zee zich en de Egyptische soldaten verdwenen in de golven. Toen waren de Joden aangekomen in het Beloofde Land, wat tegenwoordig Israël is. Tijdens deze reis zijn gaf God de Joden de tien geboden. Pesach is één van de belangrijkste Joodse feestdagen.