Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

04 juni
Opa en Oma Dag
29 juni
Veteranendag
01 juli
Dag vd Architectuur
17 augustus
Sint Juttemis
08 september
Alfabetisering

Het hele jaar door

Internationale dag van de rechten van het kind - 20 november 2024

Internationale dag van de rechten van het kind

Bookmark and Share

Je kent het vast wel, kinderen die zeuren over een eigen dag, net als moederdag en vaderdag. Vaak is het antwoord: het is elke dag al kinderdag. Toch vond er in 1948 iets speciaals plaats voor kinderen waarbij nog elk jaar (maar eigenlijk natuurlijk continu) bij stilgestaan wordt.

Op deze dag vind namelijk jaarlijks de internationale dag van de rechten van het kind plaats. Sinds 1989 is er een verdrag opgesteld dat opkomt voor de rechten van het kind, gebaseerd op de universele verklaring van de rechten van de mens. Toch zijn de regels voor kinderen speciaal op hen afgestemd en daarom zo belangrijk.

Enkele voorbeelden van belangrijke aspecten die in dit verdrag staan zijn: recht hebben op onderwijs, spelen, een eigen mening en bescherming tegen kinderarbeid.

Inmiddels is het verdrag door bijna alle landen ondertekend en zijn hiermee verplicht om aan deze rechten te voldoen. Iedere vijf jaar wordt er door elk land een rapport uitgebracht aan een commissie in Genève, ook door Nederland. Nederland heeft bijvoorbeeld in het verleden ervoor gezorgd dat kinderen inspraak hadden in bepaalde belangrijke onderwerpen die door ministers werden besproken. Ook geeft Nederland ontwikkelingshulp aan landen en steunt zo de kinderrechten.