Toon alle feestdagen

Menu

 1. Kadotips
 2. Babykado's
 3. Babykleertjes
 4. Stuur een e-card
 5. Stuur een felicitatiekaartje
 6. Babywebsite
 7. Geboortejaar vastleggen
 8. Kadopakket
 9. Huur een ooievaar
 10. Beschuit met muisjes
 11. Geboortekaartje
 12. Gedichten op geboortekaartje
 13. Kraambezoek plannen
 14. Versiering
 15. Gedicht bij kraamkado
 16. Kraametiquette
 17. Kraamkadootjes
 18. Babymuziek
 19. Babyschilderij
 20. Chocoladebeschuit
 21. Luiertaart
 22. Sprookje met babynaam
 23. Taart met muisjes
 24. Geboortedrank
 25. Ooievaar en kinderputten

Komende 5 dagen

08 maart
Vrouwendag
14 maart
Steak and Blowjob Day
14 maart
Pi-dag
21 maart
Dag tegen Racisme
24 maart
Tuberculosedag

Het hele jaar door

Geboortedag

Kadowinkels Geboortedag


Waar komen baby's vandaan?

Bookmark and Share

Tegenwoordig krijgen kinderen reeds op jonge leeftijd een eerlijk antwoord op de vraag waar kindjes vandaan komen: "het zaadje van pappa komt bij het eitje in mamma's buik en groeit uit tot een kindje." Dit antwoord vonden ouders vroeger vaak een taboe of te moeilijk om uit te leggen. Vandaar dat er vele alternatieve smoesjes werden verzonnen om de kinderen een simpel antwoord te geven.

Ooievaar
Verreweg de bekendste smoes die kinderen werd verteld heeft te maken met de ooievaar. Het "ooievaar als bezorger van baby's"-verhaal is waarschijnlijk tegen het einde van de 18e eeuw naar Nederland en België overgewaaid vanuit Duitsland. Na de geboorte van Prinses Juliana in 1909 sloeg de smoes pas echt aan. Op haar geboorteaankondiging stond namelijk een ooievaar afgebeeld. Tot op de dag van vandaag is de ooievaar nog steeds duidelijk het symbool voor nieuw leven. Menige geboorte aankondiging wordt namelijk nog gesierd door een afbeelding van de ooievaar en ook na de geboorte is het niet ongebruikelijk dat de ooievaar in de tuin opduikt.

Kinderputten
Het ooievaar-verhaal bleek al snel onvolledig. Een beetje bijdehand kind vroeg zich namelijk af waar die ooievaar dan die baby's vandaan haalde. Ook het antwoord van deze vraag vindt zijn oorsprong in Duitsland. De ooievaars zouden de baby's namelijk uit zogenaamde kinderputten halen. Sommige ouders sloegen het ooievaarsverhaal over en vertelden hun kinderen dat moeders de baby's zelf uit zo'n put vissen. Dit ging zelfs zo ver dat er in onder andere in Groningen, Almelo en Deventer algemeen bekende kinderputten waren. Hier gingen tot aan de vorige eeuw moeders met hun kinderen heen om de baby's die nog in de putten zaten te voeren.

Kool
Een andere bekende smoes die volwassenen gebruikten, was dat aan bepaalde kolen en bomen af en toe een baby'tje groeide. Zo zouden enkele koolsoorten als witte kool, rode, groene en bloemkool af en toe een kind in dicht gevouwen bladeren bewaren.

Regionaal
Een veelgebruikte smoes in Amsterdam was dat de baby's uit de Volewijk kwamen. Daar zouden de baby's in trosjes aan de bomen hangen. Zodra er toekomstige ouders voorbij liepen op zoek naar een baby, zouden ze "Pluk mij, pluk mij! Ik zal alle dagen zoet zijn!" roepen. In zuidoost Friesland en in Drenthe vertelden de ouders hun kinderen dat baby's van onder hunebedden kwamen. Een beroemde babygevende steen is de 'Popposlien', oftewel de 'Kinderlien" in Bergum, Friesland.