Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

17 augustus
Sint Juttemis
08 september
Alfabetisering
15 september
Dag van de Scheiding
19 september
Praat als een piraat dag
19 september
Emoticon Dag

Het hele jaar door

Sint Maarten - 11 november 2024

Sint Maarten

Bookmark and Share
Sint Maarten wordt gevierd op de Naamdag van de heilige Martinus, of Sint-Maarten. De Hongaarse ridder Martinus leeft van het jaar 316 tot 11 november 397. Als soldaat in dienst van het Romeinse leger geeft hij in Frankrijk, voor de poorten van de stad Amiens, de helft van zijn mantel aan een bedelaar. De bedelaar zou, door de kou, de nacht ander niet overleven. Martinus droomt dat de bedelaar een verschijning van Jezus geweest was.

Martinus bekeerd zich vervolgens tot het Christendom en sticht een klooster. Tegen zijn wil wordt hij uiteindelijk bisschop van Tours. Op een voor die tijd zeer oude leeftijd van 80 jaar, overlijdt Sint Maarten. Sint Maarten heeft volgens de overlevering wonderen verricht, zoals duiveluitdrijving. Al snel wordt zijn graf dan ook een bedevaartsoord.

Het feest van Sint Maarten heeft ook een Germaase oorspong. Tijdens Sint Maarten werden vuren gebrand ter ere van Wodan. In sommige streken in Nederland en België is dat nog steeds het geval.

Sint Maarten is vooral een Katholieke traditie en wordt niet in heel Nederland gevierd. Tijdens Sint Maarten gaan kinderen met lampionnen langs de deuren om snoep en fruit op te halen. Het langs de deuren gaan stamt uit de tijden dat arme mensen bij de, veelal rijkere, boeren langsgingen om eten te vragen.

Bent u verhuisd naar regionen waar Sint Maarten wordt gevierd? Vergeet dan niet een flinke voorraad snoepgoed aan te leggen!