Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

04 juni
Opa en Oma Dag
29 juni
Veteranendag
01 juli
Dag vd Architectuur
17 augustus
Sint Juttemis
08 september
Alfabetisering

Het hele jaar door

Pi-dag - 14 maart 2025

Pi-dag

Bookmark and Share
Π-dag (pi-dag) wordt op 14 maart wereldwijd gevierd op verschillende wiskundige afdelingen van universiteiten, vooral in Amerika. Traditiegetrouw worden er taarten gebakken (pi-pie), pi-liedjes gezongen en zijn er prijzen voor de mensen die de meeste decimalen van pi uit hun hoofd kennen. De viering begint meestal om 13:59 uur (1:59 PM), omdat de zescijferige benadering van π 3,14159 is.

Ook de datum is niet zomaar gekozen. De Amerikaanse notering van 14 maart schrijf je als 3/14 en 3,14 is ongeveer gelijk aan het aantal malen dat de straal van een cirkel in de omtrek past. De definitie van π is de omtrek van een cirkel gedeeld door zijn diameter, maar er zit meer in dit getal. Ook de oppervlakte van een cirkel gedeeld door het kwadraat van de straal is π.

Het getal pi is uitermate precies gedefinieerd, maar niemand weet het getal exact. De decimalen achter de komma zijn namelijk eindeloos en lopen op tot meer dan een miljard. Voor de meeste berekeningen heb je gelukkig voldoende aan een stuk of tien cijfers achter de komma.

In 2006 was het 300 jaar geleden dat William Jones deze Griekse letter π voor het eerst gebruikte om de cirkelverhouding aan te tonen. Deze Griekse letter is in het Griekse alfabet de p en het Engelse woord voor omtrek is perimeter. De verhouding waar π voor staat is echter al veel langer bekend dan het symbool en gaat vele jaren terug. Zelfs de 4000 jaar oude Egyptische Rhindpapyrus beschrijft al een ruwe benadering, net als de Babyloniërs. Archimedes vond 200 jaar voor Christus een heel goede schatting, hij rekende uit dat pi ergens tussen 3.140845 en 3.142857 moest liggen.

Foto pi pie: pauladamsmith (Flickr)