Toon alle feestdagen

Menu

  1. Geschiedenis
  2. Champagne
  3. Geschiedenis van vuurwerk
  4. Vuurwerk afsteken
  5. Goede voornemens

Komende 5 dagen

19 april
Dag tegen pesten
19 april
Secretaressedag
22 april
Dag van de Aarde
26 april
Koningsdag
13 mei
Moederdag

Het hele jaar door

Oud en Nieuw - 31 december 2018

Champagne

Bookmark and Share
Iets wat zeker niet bij de jaarwisseling mag ontbreken is Champagne. Champagne wordt net als vele andere wijnen vervaardigd uit druiven. Om de naam Champagne te mogen voeren dienen deze druiven in de Noord Franse streek Champagne verbouwd te zijn en nauwkeurig aan de door de Franse regering opgestelde voorschriften te voldoen. Deze voorschiften gelden ook voor het snoeien van de wijnstokken, de manier van oogsten, het alcoholpercentage en de productie. Indien aan een van deze voorschriften niet wordt voldaan, mag de wijn geen Champagne worden genoemd. Deze "nepchampagnes" worden mousserende wijnen genoemd, zoals bijvoorbeeld de Duitse Sekt. Na het oogsten worden de druiven meteen geperst, waarna het verschillende processen ondergaat. Een onderdeel is bijvoorbeeld het toevoegen van gegiste wijn en een "liquer de tirage" om de Champagne mousserend te maken. Hierna is het zaak om het bezinksel los te maken en te zorgen dat het op de kurk terechtkomt. Door de flessen steeds schuiner te zetten te zetten zakt de bezinking richting kurk. Vervolgens wordt de hals bevroren, zodat het bezinksel er bij ontkurking, als een ijsblokje uit de fles schiet. Om een goede Champagne te krijgen dient ze 6 a 7 jaar te rijpen. Het ijzerdraadje om de kurk voorkomt het wegschieten van de kurk. Voor het openen van de fles verwijder je voorzichtig het ijzerdraad. Vervolgens houdt men de fles schuin en duwt men met de duim de kurk langzaam naar boven. Champagne wordt geschonken in de traditionele hoge smalle glazen, flûtes genaamd.