Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

17 augustus
Sint Juttemis
08 september
Alfabetisering
15 september
Dag van de Scheiding
19 september
Praat als een piraat dag
19 september
Emoticon Dag

Het hele jaar door

Internationale Dag van de Ouderen - 1 oktober 2024

Internationale Dag van de Ouderen

Bookmark and Share

In 1990 riepen de VN 1 oktober uit tot Internationale Dag van de Ouderen. Deze dag dient niet verward te worden met Opa en Oma dag op 4 juni. Opa en Oma dag wordt alleen in Nederland gevierd en is bedoeld om je opa en oma in het zonnetje te zetten. Internationale Dag van de Ouderen is er om maatschappelijke problematiek rond ouderen in de samenleving onder de aandacht te brengen.

In Nederland zijn er maatschappelijke problemen m.b.t. ouderen. Die problemen zijn echter dermate dat tijdens de Internationale Dag van de Ouderen lunches, voorstellingen en vergaderingen worden gehouden. In België werd in 2004 een cursus "Veilig leren vallen" georganiseerd. In andere delen van de wereld zoals Afrika en sommige delen van Azië en Zuid-Amerika is de problematiek rond ouderen nogal wat anders van aard.

Door zowel een veranderende economie, veranderende gezinssamenstelling, blijvende armoede, ziekte en de afwezigheid van een verzorgingsstaat (bijv. A.O.W.) hebben ouderen het in deze regio's een stuk lastiger. Internationale Dag van de Ouderen probeert deze problemen, ongeacht welke, wereldwijd onder de attentie te brengen en een groter recht op onafhankelijkheid, participatie, zorg, zelfontplooiing en waardigheid voor ouderen te bewerkstelligen.