Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

29 juni
Veteranendag
01 juli
Dag vd Architectuur
17 augustus
Sint Juttemis
08 september
Alfabetisering
15 september
Dag van de Scheiding

Het hele jaar door

Europese Dag van de Privacy - 28 januari 2024

Europese Dag van de Privacy

Bookmark and Share

In 1949 beschrijft de beroemde schrijver George Orwell een dictatoriale staat die in alle opzichten volledig beheerst wordt door één partij ('de Partij' genoemd). De omnipotente leider van de Partij wordt Big Brother genoemd. Iedere bewoner van het land wordt 24 uur per dag in de gaten gehouden door middel van camera's, die zelfs in de huizen zijn geïnstalleerd. Big Brother is watching you!

Weliswaar hebben wij heden ten dage nog geen camera's in onze woonkamer hangen, maar desalniettemin hebben velen van ons het idee dat ze door Big Brother in de gaten worden gehouden.

Denk aan de discussies over het bewaren van e-mail en ander internetverkeer, de OV-chipkaart, de bonuskaart en andere klantenkaarten, de camera's in openbare ruimten. Wij zijn bijna nooit meer onbespied.

Natuurlijk zijn er mensen die zich vrijwillig in een huis met camera's laten opsluiten, maar de meeste mensen vinden een beetje privacy wel zo prettig. En we hebben er ook recht op! Zeventig procent van de Europeanen weet, volgens Het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) onvoldoende van privacyregels.

De Dag van de Privacy is bedoeld om burgers van de gevaren van misbruik van gegevens te doordringen.