Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

08 maart
Vrouwendag
14 maart
Steak and Blowjob Day
14 maart
Pi-dag
21 maart
Dag tegen Racisme
24 maart
Tuberculosedag

Het hele jaar door

Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag

Bookmark and Share
Op Hemelvaartsdag vieren mensen de dag dat Jezus in de hemel werd opgenomen. Deze dag valt 40 dagen na Pasen en omdat Pasen op zondag wordt gevierd betekent dit dat Hemelvaart altijd op een donderdag valt.

Met Pasen vieren we de dag dat Jezus is herrezen uit de dood. In de dagen hierna verschijnt Jezus meerdere malen aan zijn apostelen. De apostelen herkennen Hem aan het 'breken van het brood' (de Eucharistie). Veertig dagen na zijn opstaan uit de dood ging Jezus definitief naar Zijn Vader in de hemel. In de bijbel staat: "Terwijl de leerlingen naar boven kijken wordt Hij aan hun zicht onttrokken door een wolk".

Vroeger werden er processies gehouden en deed men aan 'dauwtrappen': met blote voeten stapte men heel vroeg in de ochtend door het bedauwde gras, dat dan een bijzondere kracht zou hebben. Zo zou deze hemelvaartsdauw helpen tegen huidaandoeningen en ouderdom. Tot voorkort hield men in Amsterdam de traditie in ere om een vroege ochtendwandeling te maken. In Rotterdam moesten langslapers trakteren op hemelvaartsbollen.

Hemelvaartsdag is tegenwoordig een uitgelezen mogelijkheid om er een paar dagen tussenuit te knijpen. Kijk op Evenweg.nl voor een hemelvaartsdag weekendje weg.