Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

29 juni
Veteranendag
01 juli
Dag vd Architectuur
17 augustus
Sint Juttemis
08 september
Alfabetisering
15 september
Dag van de Scheiding

Het hele jaar door

Drie Koningen - 6 januari 2025

Drie Koningen

Bookmark and Share
Drie koningen staat in het teken van de komst van de drie wijzen uit het oosten en valt op 6 januari. Het feest is sterk aan kerstmis gerelateerd en de koningen, ook wel wijzen genoemd zijn in iedere kerststal terug te vinden.

De namen van de drie koningen worden niet in de bijbel genoemd, maar hebben door de eeuwen heen de namen Caspar, Melchior en Balthasar gekregen. De wijzen namen geschenken mee voor de pasgeboren Jezus Christus: goud (wijsheid), wierook (offer) en mirre (zalving).

Een van de tradities van drie koningen is dat christenen tot aan deze dag hun kerstboom laten staan. Ook de "kerstster" vind haar oorsprong bij de drie koningen. De wijzen hebben de Messias namelijk gevonden door het volgen van een fel schijnende ster. Tijdens Driekoningen worden er broden gebakken met een boon erin. De gelukkige die de boon in zijn of haar brood treft is de "baas van de dag". In vroeger tijden gingen, als koningen verkleedde kinderen, langs de deuren om snoepgoed op te halen. Ook zette de kinderen hun schoen zoals dat bij het Sinterklaasfeest het geval is.

Mattheus 2:9-11:
En zie, de star, die zij hadden gezien in het Oogsten, ging hun voor, totdat zij kwamen en stond boven de plaats waar het kind was. Toen zij de ster zagen, verheugden zij zich met zeer grote vreugde. En zij gingen het huis binnen en zagen het kind met Maria, zijn moeder, en zij vielen neder en bewezen Hem hulde,.En zij ontsloten hun kostbaarheden en boden Hem geschenken aan : goud en wierook en mirre.