Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

29 juni
Veteranendag
01 juli
Dag vd Architectuur
17 augustus
Sint Juttemis
08 september
Alfabetisering
15 september
Dag van de Scheiding

Het hele jaar door

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar

Bookmark and Share
Het Chinese nieuwjaar is de belangrijkste feestdag voor de bijna 1.5 miljard Chinezen over de hele wereld. De Chinezen hanteren een andere kalender dan de westerse wereld en haar oorsprong is te vinden rond het jaar 2600 voor Christus.

De viering van het Chinese nieuwjaar vindt doorgaans plaats in de maanden januari of februari. In de Chinese kalender gaat men uit van de dierenriem. Het jaar 2010 staat het teken van de tijger en 2011 zal in het teken staan van het konijn. De chinezen geloven dat het dier van het jaar waarin je geboren bent van invloed is op je karakter.

Tijdens de viering van het Chinese nieuwjaar wordt er natuurlijk veel vuurwerk afgestoken en dansen Chinese draken en leeuwen. Gokken behoord tot de vaste bezigheden en kinderen krijgen kleine pakketjes met geld. De Chinezen zien hun nieuwjaarsfeest tevens als het begin van de lente en daarmee als een nieuwe start.

Chinese Kalender

De Chinese kalender doorloopt een cyclus van 12 jaar. Per jaar staat er een dier uit de dierenriem en haar symboliek centraal.

1 januari 2006 begint het jaar van de hond. De hond representeert trouw, eerlijkheid en oprechtheid maar ook eigenwijsheid en egoïsme.

18 februari 2007 begint het jaar van het varken. Varkens worden geassocieerd met eer, zorgzaamheid en moed.

7 februari 2008 begint het jaar van de rat. De rat staat voor voorspoed en geluk.

26 januari 2009 begint het jaar van de os. Ossen staan voor krachtige en betrouwbare individuen met leiderschapskwaliteiten. Ze denken na voor ze een keuze maken en zijn loyaal aan familie en werk.

14 februari 2010 begint het jaar van de tijger. De tijger staat voor energie, doelgerichtheid, leiderschap, maar ook kwetsbaarheid.

3 februari 2011 begint het jaar van konijn. Het konijn is in de Chinese dierenriem synoniem voor voorzichtigheid, gevoel, intuïtie en rechtschapenheid.

23 januari 2012 begint het jaar van de draak. Draken hebben in Westerse mythologie een nagatieve reputatie. In China is dat anders. De draak is energiek, levendig, inspirerend, trots en extravert.

Luiers

Op nu.nl kwamen we op 24-01-2006 het volgende bericht tegen:

PEKING - Talrijke volwassen treinreizigers in het zuiden van China gaan dezer dagen met een luier om de trein in. Wegens de komende viering van Chinees Nieuwjaar (29 januari) zijn de wagons zo stampvol dat een gang naar het toilet onmogelijk is, aldus The China Daily van dinsdag. De komst van een nieuw jaar wordt in China grootschalig gevierd.

Onderdeel van de feestelijkheden is wat wel de grootste menselijke migratie ter wereld wordt genoemd. Honderden miljoenen Chinezen gebruiken hun nieuwjaarsvakantie om familie te bezoeken, vaak op het platteland.

Naar schatting 140 miljoen mensen nemen de trein voor ritten die vaak 24 uur of langer duren. Alleen maandag al vervoerden de Chinese spoorwegen 3,8 miljoen reizigers. Een dagrecord, aldus de krant.