Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

01 april
1 April
10 april
Broers en zussen dag
19 april
Dag tegen pesten
22 april
Dag van de Aarde
26 april
Koningsdag

Het hele jaar door

Warme Truiendag

Warme Truiendag

Bookmark and Share

Nu de klimaatcrisis steeds duidelijker wordt en de internationale politiek maar niet tot handelen komt, kunnen burgers die dag laten zien dat zij bereid zijn meer te doen dan alleen een spaarlamp indraaien en de verwarming 's nachts uitzetten. Op Warme Truiendag zetten daarom bedrijven, scholen en huishoudens massaal de verwarming één of twee graden lager en trekken een lekker warme trui aan. De eerste stap om structureel energie te gaan besparen, zowel in gedrag als met technische maatregelen!

Op scholen door het hele land worden op deze dag ludieke acties op touw gezet om zoveel mogelijk aandacht te trekken voor energiebesparing.

Zo worden er recordpogingen ondernomen om zoveel mogelijk truien over elkaar aan te trekken.

Ongeveer een derde van de Nederlandse woningen heeft een gasverbruik van meer dan 125 euro per maand. Daar kan met gemak 30 procent vanaf zonder comfort te verliezen. Hetzelfde geldt voor het gemiddelde stroomverbruik van ruim 60 euro per maand waar ook zeker 30 procent op bespaard kan worden, blijkt uit gegevens van Milieucentraal. Nederlandse gezinnen zijn verantwoordelijk voor een derde van de Nederlandse uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen.

De verwarming één graad lager betekent 7% minder energieverbruik en dus 7% minder CO2-uitstoot. De twee miljoen deelnemers sparen circa 66 ton CO2 en circa twee miljoen euro. Een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar! 

De Warme Truiendag is een initiatief van Het Klimaatverbond en wordt jaarlijks op of rond de 16e van februari gehouden; de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad.

Wij willen eraan toevoegen dat de thermostaat natuurlijk ook na Warme Truiendag een graadje lager kan blijven staan. De trui is terug uit de vergetelheid en hartstikke hip aan het worden!

Voor meer informatie, zie www.warmetruiendag.nl