Toon alle feestdagen

Menu

  1. Valentijn kado suggesties
  2. Geschiedenis valentijnsdag
  3. Valentijnsdag prijsvragen
  4. Valentijnsdag cadeaus
  5. De valentijnskaart
  6. Gedichten valentijnsdag
  7. De Kus
  8. Spreuken
  9. Ik hou van je
  10. Bloemen
  11. Liefde en humor
  12. Verliefdheid
  13. Lovecalculator
  14. Kleurplaten valentijnsdag

Komende 5 dagen

01 mei
Dag van de arbeid
03 mei
Dag v.d. Persvrijheid
05 mei
Bevrijdingsdag
09 mei
Dag van Europa
12 mei
Dag van de Zorg

Het hele jaar door

Valentijnsdag

Kadowinkels Valentijnsdag


Wat is verliefdheid?

Bookmark and Share
Verliefdheid is een raar "iets". Het is dan ook een gewild studieobject in de wetenschap. Veel onderzoekers uit de moderne wetenschap hebben zich over het vraagstuk gebogen: Wat is nou verliefdheid? Een samenvatting van de verschillende theorieën hebben we voor je op een rijtje gezet.

De wetenschappelijke verklaring
Verliefdheid is van alle gemoedstoestanden een van de meest ingewikkelde. Het ene moment zweef je in de wolken, het andere moment val je in een diep gat. Deze wisselende stemmingen hangen samen met de chemie in ons lichaam. Bij stemmingen en gevoelens spelen zogenaamde neurotransmitters een rol. Neurotransmitters zijn betrokken bij de signaaloverdracht tussen de zenuwcellen. Neurotransmitters zijn moleculen.

De meest voorname in verliefdheid is fenylethylamine, maar ook dopamine en adrenaline spelen ook een rol. Als er informatie van de buitenwereld binnenkomt zorgen neurotransmitters ervoor dat deze informatie via het zenuwstelsel in onze hersenen verwerkt wordt. Ook hormonen spelen een rol bij stemmingen en gemoedstoestanden. Een rood hoofd, knikkende knieën, trillende handen of wisselende stemmingen zijn stuk voor stuk kenmerken van een verliefd persoon.

Een aantal wetenschaps-weetjes
Veel verliefde mensen vonden de persoon in kwestie al bij de eerste ontmoeting opvallend aantrekkelijk. Maar de andere helft herinnerde zich niet eens waar of wanneer hij of zij de ander voor het eerst had gezien. En liefde op het eerste gezicht komt al helemaal weinig voor. Wie de ander meteen al aantrekkelijk vindt, wordt het snelst verliefd, dus - logisch - wie er goed uitziet heeft een grotere kans op aanbidders dan een lelijk eendje. Schoonheid zit 'm echter niet alleen in het uiterlijk, het is ook een kwestie van gedrag: de manier van kijken en bewegen, lichaamshouding en gebaren.

Ook wel leuk - en een tikje onromantisch - is dat mensen verliefd worden op iemand met ongeveer dezelfde "marktwaarde" (dezelfde mate van schoonheid). Doorslaggevend voor verliefdheid is echter denken een kans te hebben dat onze gevoelens beantwoord worden. De droom moet werkelijkheid kunnen worden. Verliefdheid heeft dus een realistisch en rationeel component. Verliefde mensen denken in beelden. Denk alleen maar aan dromen, in (dag)dromen zien geliefden elkaar in het gras rollen, een ijsje eten en noem maar op.

Volgens Sigmund Freund zou verliefdheid niks anders zijn dan een gefrustreerde seksuele interesse (dus zodra de lakens gedeeld zijn is de verliefdheid over). Maar Freud zat er dit keer toch wel een beetje naast. Veel verliefden worden pas na een vrijpartij(en) op elkaar verliefd. Ook zijn ze niet tevreden met vrijen alleen en verstaan ze veel meer onder verliefdheid namelijk: een mix van actuele lichamelijke gevoelens, contact, verlangens en neigingen. En dan vooral: steeds willen praten, steeds bij elkaar willen zijn en steeds aan elkaar denken. Carl Jung: "Als twee personen elkaar ontmoeten lijkt het op wat er gebeurt als twee scheikundige stoffen met elkaar in contact komen; als er een reactie is, veranderen ze allebei in iets anders."

Over verliefdheid is één ding zeker: dat het voorbij gaat. Na drie/ vier jaar (moeilijk een exact omslagpunt te bepalen) slaat verliefdheid, al dan niet, om in houden van. Ook is het heel moeilijk te onderscheiden wat wel en geen verliefdheid meer is.