Toon alle feestdagen

Menu

  1. Valentijn kado suggesties
  2. Geschiedenis valentijnsdag
  3. Valentijnsdag prijsvragen
  4. Valentijnsdag cadeaus
  5. De valentijnskaart
  6. Gedichten valentijnsdag
  7. De Kus
  8. Spreuken
  9. Ik hou van je
  10. Bloemen
  11. Liefde en humor
  12. Verliefdheid
  13. Lovecalculator
  14. Kleurplaten valentijnsdag

Komende 5 dagen

10 april
Broers en zussen dag
19 april
Dag tegen pesten
22 april
Dag van de Aarde
01 mei
Dag van de arbeid
03 mei
Dag v.d. Persvrijheid

Het hele jaar door

Valentijnsdag

Kadowinkels Valentijnsdag


Het ontstaan van Valentijnsdag

Bookmark and Share
Het bekendste verhaal gaat over de jonge Valentijn, die op 14 februari van het jaar 270 het slachtoffer werd van zijn geloof. Hij, een Romein, bekeert zich tot het Christendom. Op die bewuste 14e februari wordt Valentijn gemarteld en onthoofd. Hij ziet nog net kans om het dochtertje van de gevangenbewaarder een briefje toe te stoppen. 'Van je Valentijn", staat erop.

Ook bij een andere mogelijke verklaring zijn de Romeinen betrokken. Valentijnsdag komt voort uit het feest dat in het Romeinse rijk gehouden werd ter ere van de vruchtbaarheidsgodin Februa of Juno. Dit feest heet Lupercalia en vindt plaats op 15 februari. De Lupercalia komt al voor in de Griekse mythologie. Daarin vereren priesters in februari de god Pan. Pan is als volwassene geboren, met horens, baard, bokkenpoten en een staart. Hij is de god van de kudden en de herders. De Romeinen nemen Pan over als hun god Faunus, die ook wel Lupercus wordt genoemd. Lupercus is een demonengod die een wolvin als een vrouw (genaamd Luperca) heeft. Volgens de overlevering heeft Luperca Romus en Romulus opgevoed, de stichters en bouwers van de oude stad Rome.

In februari gaan de priesters die Lupercus aanbidden de straat op. Slechts gekleed in bokkenhuiden slaan zij de vrouwen met riemen van bokkenleer. Dit zou de vruchtbaarheid bevorderen. Ook is er op dit feest een soort loterij. Geslachtsrijpe jongens en meisjes moeten een lootje trekken en horen gedurende het feest bij elkaar. Om te feesten, maar vooral om hun maagdelijkheid te verliezen. De grotten van Romulus en Remus zijn hierom berucht.

Valentijnsfeesten verspreiden zich over heel Europa. Vaak gaat het er liederlijk aan toe. Vrouwen dansen halfnaakt in het rond en slaan daarbij schunnige taal uit. Na het vereren van de vruchtbaarheidsgodin duiken ze de struiken in, waar de mannen al liggen te wachten. Hele orgieën speelden zich af op die valentijnsfeesten.

In de middeleeuwen komt het Christendom op in Europa. Monniken en priesters spreken schande van de heidense taferelen. Zij wilden de valentijnsfeesten binnen de christelijke leer brengen. Dit gebeurt door er de naam van de heilige Valentijn aan te verbinden. De vaste dag van Sint Valentijn is op 14 februari. Per toeval komt Valentijnsdag te vallen op de veertiende.

Wil de echte Valentijn nu opstaan?
De heilige Valentijn heeft echt bestaan, maar er zijn twijfels. Het zijn er namelijk meer dan één. Behalve de doodgemartelde briefschrijver, is er in de derde eeuw een priester die Valentijn heet. Deze priester trouwt in het geheim jonge paren. De Romeinse keizer Claudius is van mening dat ongehuwde mannen betere soldaten zijn en heeft een verbod afgekondigd. Claudius neemt Valentijn gevangen en rond 14 februari wordt hij terecht gesteld. In 496 roept paus Gelasius I 14 februari uit tot de dag van de heilige Valentijn. Toch niet zo toevallig dus, die datum.

Hoe het ook zij, Valentijn stond en staat in het teken van uitbundige feesten. Het lootjes trekken komt tot ver in de vorige eeuw voor in Frankrijk. Jongens en meisjes gaan in die tijd afgescheiden van elkaar in wagens zitten. Na het trekken van een lot 'krijgen' zij elkaar. Ook is het een gewoonte om een meisje op Valentijnsdag ten huwelijk te vragen. In Frankrijk werd het vieren van Valentijnsdag snel minder. De Engelsen echter schenken elkaar uitvoerige liefdesbekentenissen en cadeautjes. Dit gebeurt meestal anoniem. Dat was ook handig voor getrouwde vrouwen met geheime minnaars, want dit was de perfecte gelegenheid om iets van hun minnaar te ontvangen!