Toon alle feestdagen

Menu

 1. Valentijn kado suggesties
 2. Geschiedenis valentijnsdag
 3. Valentijnsdag prijsvragen
 4. Valentijnsdag cadeaus
 5. De valentijnskaart
 6. Gedichten valentijnsdag
 7. De Kus
 8. Spreuken
 9. Ik hou van je
 10. Bloemen
 11. Liefde en humor
 12. Verliefdheid
 13. Lovecalculator
 14. Kleurplaten valentijnsdag

Komende 5 dagen

17 augustus
Sint Juttemis
08 september
Alfabetisering
15 september
Dag van de Scheiding
19 september
Emoticon Dag
19 september
Praat als een piraat dag

Het hele jaar door

Valentijnsdag - 14 februari 2023

Kadowinkels Valentijnsdag


Valentijnsgedichten

Bookmark and Share

Het oudst bewaard gebleven Valentijnsgedicht staat op naam van Goeffrey Chaucer. In zijn gedicht 'Parlement of Foules' uit 1831 duikt Sint Valentijn op. Volgens Chaucer gaan op Valentijnsdag de vogels na een barre lange winter voor het eerst weer nestelen. Dat is voor hem het teken dat februari de liefdesmaand moet zijn.

Een andere verklaring voor de naam Valentijn komt ook uit de vijftiende eeuw. Toen werd een Franse graaf gevangen genomen door de Engelsen en vastgezet in de Tower of London. Hij schreef zijn vrouw liefdesbrieven en -gedichten vanuit die toren die hij 'Valentines' noemde. De felbegeerde acteur Valentino heeft niets met de traditie te maken, maar hij heeft wel handig gebruik gemaakt van de legende. Aan hem is de bijnaam 'Valentino' ontleend, die wordt gebruikt voor knappe, hartveroverende mannen.

Overigens is in Duitsland de veertiende februari een onheilsdag. Het is de dag dat Judas, de verrader, geboren werd. Onheil en liefde gaan niet samen, dus Valentijnsdag gaat onopgemerkt voorbij aan de meesten van onze oosterburen.

Nog steeds is in de meeste landen de maand februari een maand die in het teken staat van de liefde. Gelukkig gaat het er niet meer zo robuust aan toe als in de tijd van de Romeinen of in de Middeleeuwen. Nee, we zijn allemaal heel geciviliseerd bezig op Valentijnsdag. Zoals al gezegd is Valentijnsdag vooral een hit bij de Amerikanen, die de historie waarschijnlijk hebben meegenomen uit Europa. Ook daar vind je geen loterijen en geen gedonder in de struiken. Gewoon een lieve kaart besprenkelt met een luchtje, en de vluchtige woorden: 'Je Valentijn'.

Zie voor valentijnsgedichtjes bijvoorbeeld:
- www.pieterfeller.nl