Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

05 april
Palmpasen
09 april
Witte Donderdag
10 april
Goede Vrijdag
10 april
Broers en zussen dag
11 april
Stille Zaterdag

Het hele jaar door

Lachdag - 3 mei 2020

Lachdag

Bookmark and Share
In deze wereld vol leed zal er op de eerste zondag in mei plaatsgemaakt worden voor geluk. De internationale lachdag is hiervoor verantwoordelijk. Het principe doet denken aan de facial feedback hypothesis: een theorie waarin wordt beweerd dat gezichtsexpressies emotionele ervaring kan beïnvloeden.

De beroemde Charles Darwin was een van de eersten die beweerde dat expressies op gezichten veroorzaakt door een emotie, zelf ook weer direct invloed uitoefenen op het voelen van emotie. Simpel gezegd: je gaat niet alleen lachen als je gelukkig bent, maar van lachen zelf worden we gelukkig. En of deze spontaan is of niet, dat maakt voor je hersenen niet uit. De endorfinen die hierbij worden aangemaakt maakt de mens vrijer en vrolijker.

Reden genoeg dus om je smile deze dag te laten zien. Als een vorm van therapie, zoals Madan Kataria het noemt. Deze Indiase dokter beveelt nu al tien jaar lachen als therapie aan, zelfs als er niets grappigs is. Ondertussen heeft Kataria wereldwijd enorme aanhang. Zo zijn er 3500 lachclubs ter wereld. De eerste zondag in mei wordt gebruikt voor demonstraties in verschillende hoofdsteden.

Nederland heeft volgens lachyoga.nl zo’n tien lachclubs, maar België telt er al ruim dertig. De verlegen lach, de leeuwenlach; het is allemaal toegestaan, aanbevolen zelfs. Op eentje na dan, uitlachen is verboden.