Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

10 december
Dag Mensenrechten
15 december
Naturalisatiedag
21 december
Orgasme Dag
25 december
Kerstmis
31 december
Oud en Nieuw

Het hele jaar door

Dag van alfabetisering - 8 september 2024

8 september 2024

Dag van alfabetisering

Bookmark and Share

Door middel van schrift communiceren we met elkaar, houden we de economie draaiende, kan wetenschap zich blijven ontwikkelen en schrijven we boodschappenlijstjes. Waar zouden we zijn zonder letters?! In Nederland is het de normaalste zaak van de "wereld" dat iedereen kan lezen en schrijven. Alfabetesering is in andere delen van de wereld niet zo vanzelfsprekend. In Afrika en Zuid-Oost Azië zijn regio's waar meer dan 50% van de bevolking niet kan lezen en schrijven.

Lezen en schrijven is essentieel voor de ontwikkeling van een land. Zoals de voorzitter van de VN, Kofi Annan het verwoord: "Literacy is at the heart of sustainable development".

De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) heeft zet zich onder andere in voor wereldwijde alfabetisering. Daarom heeft UNESCO in 1966, 8 september uitgeroepen tot Internationale dag van Alfabetisering. Doel van deze dag is om het probleem van analfabetisme onder de aandacht te brengen en hiermee de wereldwijde alfabetisering te vergroten.