Toon alle feestdagen

Menu

 1. Halloweenfeest
 2. Huur een horrorfilm
 3. Halloween met de buurt
 4. Over Trick or Treat
 5. Trick or treat recepten
 6. Versierspullen kopen
 7. Huis versieren
 8. Spookhuis
 9. Overige versiertips
 10. Geschiedenis Halloween
 11. Geschiedenis pompoen
 12. Toverdrankjes
 13. Halloween hapjes
 14. Knutseltips
 15. Accesoires zelf maken
 16. Accessoires kopen
 17. Kostuum kopen of huren
 18. Zelf kostuum maken

Komende 5 dagen

01 april
1 April
10 april
Broers en zussen dag
19 april
Dag tegen pesten
22 april
Dag van de Aarde
26 april
Koningsdag

Het hele jaar door

Halloween - 31 oktober 2023

Trick or treat

Bookmark and Share
Trick of treat is een traditie tijdens Halloween waarbij kinderen langs de deuren gaan om snoep en ander lekkers op te halen. Kinderen gaan op Halloween als griezelfiguren verkleed en roepen bij elk huis waar de deur wordt opengedaan: "Trick or Treat".  Dit betekent zoiets als "Geef ons wat lekkers of we houden je voor de gek!" Als buurbewoners niet voor de gek gehouden willen worden, stoppen ze de kinderen snoepgoed toe.

2000 jaar geleden ging het originele Trick-or-Treatritueel er serieuzer aan toe. Het is een ritueel dat onder meer terugkomt bij de Kelten, Chinezen, Egyptenare en zelfs de Azteken. Rond het begin van de jaartellting dacht men dat de zielen van de doden buiten ronddooldden, samen met heksen, spoken en zombies.  Bij het intrekken van de winter, moesten de levenden de doden die buiten in de kou rondzwierven, van eten voorzien. Deden ze dit niet dan kwam de geest van de overledene het huis binnen en zou hij de familieleden opjagen net zo lang totdat hij wat lekkers kreeg of hij nam het lichaam van een levende over. Het was dus kiezen: 'opgejaagd worden' of 'wat lekkers geven'. Trick or Treat dus.

Door de eeuwen heen werden de zielen van de doden vervangen door bedelaars en de armen. Zij gingen op op 31 november gekleed in lompen de deuren langs voor voedsel. Pas eind 20e eeuw maakten de bedelaars plaats voor kinderen.