Toon alle feestdagen

Menu

 1. Halloweenfeest
 2. Huur een horrorfilm
 3. Halloween met de buurt
 4. Over Trick or Treat
 5. Trick or treat recepten
 6. Versierspullen kopen
 7. Huis versieren
 8. Spookhuis
 9. Overige versiertips
 10. Geschiedenis Halloween
 11. Geschiedenis pompoen
 12. Toverdrankjes
 13. Halloween hapjes
 14. Knutseltips
 15. Accesoires zelf maken
 16. Accessoires kopen
 17. Kostuum kopen of huren
 18. Zelf kostuum maken

Komende 5 dagen

01 april
1 April
10 april
Broers en zussen dag
19 april
Dag tegen pesten
22 april
Dag van de Aarde
26 april
Koningsdag

Het hele jaar door

Halloween - 31 oktober 2023

Geschiedenis Halloween

Bookmark and Share
De naam 'Halloween' is verbasterd van het Engelse woord All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen op 1 november. De Keltische Ieren vierden sinds mensenheugenis 1 november  als de eerste dag van het nieuwe jaar. Op 31 oktober hadden noeste boeren en knechten de oogst binnengehaald en het zaad voor het aankomende jaar lag klaar. Kortom in het harde landbouwersbestaan van vroeger was er op 31 oktober eindelijk tijd voor een vrije dag en een feestje.

De Kelten noemden oudejaarsvond Samhain. Behalve dat 31 oktober  de laatste dag van het jaar was, was er nog er volgens de Kelten nog iets opmerkelijks aan deze Samhain. Dit was namelijk de dag dat de geesten van alle overledenen van het afgelopen jaar terug naar de wereld van de levenden kwamen om het lichaam van een levende over te nemen.

De levende Kelten wilden dit -enigzins begrijpelijk- voorkomen dus droegen zij maskers om de boze geesten weg te jagen. Ook legden de bijgelovige Kelten eten bij de voordeur in de hoop dat een geest met een gevuld buikje goedgeluimd bij de buren opzoek ging naar een nieuw lichaam.

In de negende eeuw na Christus verliet Halloween Groot-Brittanië en zette het feest voet op het vaste land van Europa. Halloween vermengde zich met een aantal christelijke gebruiken. Arme christenen gingen al jarenlang op 2 november tijdens Allerzielen in lompen gehuld langs de deuren om te bedelen om zielencake (brood met krenten). Deze bedeltocht was nogal een troosteloos vertoon dus de middeleeuwers  besloten Halloween en de bedeltocht in elkaar op te laten gaan zodat het geheel een wat meer feestelijke aanblik kreeg.

In de twintigste eeuw kreeg Halloween pas echt de kans om een grote feestdag te worden. Ierse emigranten introduceerden Halloween in de Verenigde Staten en daar groeide de 31 novemberviering uit tot een van de meest gezellige en feestelijke dagen van het jaar.