Halloween - 31 oktober 2023
Geschiedenis Halloween
De naam 'Halloween' is verbasterd van het Engelse woord All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen op 1 november. De Keltische Ieren vierden sinds mensenheugenis 1 november als de eerste dag van het nieuwe jaar. Op 31 oktober hadden noeste boeren en knechten de oogst binnengehaald en het zaad voor het aankomende jaar lag klaar. Kortom in het harde landbouwersbestaan van vroeger was er op 31 oktober eindelijk tijd voor een vrije dag en een feestje.De Kelten noemden oudejaarsvond Samhain. Behalve dat 31 oktober de laatste dag van het jaar was, was er nog er volgens de Kelten nog iets opmerkelijks aan deze Samhain. Dit was namelijk de dag dat de geesten van alle overledenen van het afgelopen jaar terug naar de wereld van de levenden kwamen om het lichaam van een levende over te nemen.
De levende Kelten wilden dit -enigzins begrijpelijk- voorkomen dus droegen zij maskers om de boze geesten weg te jagen. Ook legden de bijgelovige Kelten eten bij de voordeur in de hoop dat een geest met een gevuld buikje goedgeluimd bij de buren opzoek ging naar een nieuw lichaam.
In de negende eeuw na Christus verliet Halloween Groot-Brittanië en zette het feest voet op het vaste land van Europa. Halloween vermengde zich met een aantal christelijke gebruiken. Arme christenen gingen al jarenlang op 2 november tijdens Allerzielen in lompen gehuld langs de deuren om te bedelen om zielencake (brood met krenten). Deze bedeltocht was nogal een troosteloos vertoon dus de middeleeuwers besloten Halloween en de bedeltocht in elkaar op te laten gaan zodat het geheel een wat meer feestelijke aanblik kreeg.
In de twintigste eeuw kreeg Halloween pas echt de kans om een grote feestdag te worden. Ierse emigranten introduceerden Halloween in de Verenigde Staten en daar groeide de 31 novemberviering uit tot een van de meest gezellige en feestelijke dagen van het jaar.