Toon alle feestdagen

Komende 5 dagen

17 augustus
Sint Juttemis
08 september
Alfabetisering
15 september
Dag van de Scheiding
19 september
Praat als een piraat dag
19 september
Emoticon Dag

Het hele jaar door

Ontstaan van 1 April

Ontstaan van 1 April

Bookmark and Share

De eerste dag van april is de dag waarop volgens een eeuwenoude traditie grappen met bekenden of minder bekenden uithaalt. In veel landen, ook in Nederland, was het de gewoonte om iemand voor niet bestaande een boodschap de deur uit te sturen om op deze manier iemand te foppen.

Het gebruik rond 1 april is al heel oud. Er zijn 1 april verhalen bekent over Romeinen.1 april zou verwijzen naar het 'Hilariafestival' waarbij de opstanding van de god Attis werd herdacht.

Er bestaan verschillende theorieën over de ontstaanswijze. Een theorie over het ontstaan is gerelateerd aan het begin van de lente als moeder natuur de mensheid voor de gek houdt door veranderingen in het weer en de daardoor ontstane veranderingen in de natuur.

Een andere verklaring voor de dag vindt zijn oorsprong in de verandering van de Gregoriaanse kalender in 1582. In dit jaar werd nieuwjaarsdag verplaatst naar 1 januari. Diegene die hiervan niet op de hoogte waren, of te conservatief waren mee te gaan met hun tijd bleven vasthouden aan de oude nieuwjaarsdag op 1 april. Zij werden vervolgens door mensen op één of andere manier voor schut gezet.

Sommige historici geloven dat de traditie in Frankrijk is gestart. Daar werden de nieuwjaarsfestiviteiten acht dagen gevierd, van 25 maart tot 1 april. De feesten eindigden met het uitwisselen van cadeaus. De Fransen meenden trouwens dat ze de duivel van het lijf konden houden door hem voor de gek te houden op 1 april.

Anderen denken dat het ontstaan is tijdens de tachtigjarige oorlog. De uitspraak "Op 1 april verloor Alva zijn bril.", verwijst naar de slag die Hertog Alva in 1572 in Den Briel verloor van de Watergeuzen. Dit kan de oorsprong niet zijn omdat 1 april ten eerste al veel eerder werd gevierd (Romeinse tijd). Ten tweede is het onwaarschijnlijk dat dag haar oorsprong vindt in van een relatief kleine gebeurtenis van de Nederlandse geschiedenis. De precieze oorsprong van 1 april is dus een raadsel.

De Duitsers noemen het 'Narrentag', de Engelsen 'Allfools-day', de Belgen 'Allergekkendag' en de Amerikanen noemen het 'April Foolsday". In Frankrijk heeft de dag niet echt een naam maar spreken ze wel over een 'poisson d'avril', wat zoiets betekent als 'april vis'. Dit komt bij de Franse gewoonte vandaan om op 1 April een papieren vis op iemands rug te plakken.